Manufaktura Różana

Manufaktura Różana powstała w 2013 roku z połączenia rodzinnej tradycji, pasji i poszukiwania dodatkowego źródła dochodu. Zajmujemy się wytwarzaniem wyrobów z płatków i owoców dzikiej róży oraz z pigwowca starymi, babcinymi metodami. Wszystkie surowce pochodzą z własnej plantacji, dzięki czemu cały czas mamy pewność, co do jakości naszych przetworów. Pomysł zrodził się ze względu na bogatą tradycje rodzinną oraz miejsce, w jakim jest wytwarzane są nasze specjały – Gmina Końskowola jest tzw. „zagłębiem szkółkarskim” słynącym, z uprawy drzew i krzewów owocowych oraz ozdobnych. Prekursorem szkółkarstwa i produkcji ogrodniczej była księżna Izabella Czartoryska. Produkcja nie jest duża gdyż zależy nam, aby zachować najcenniejsze witaminy i właściwości prozdrowotne – JAKOŚĆ, NIE ILOŚĆ Wszystkie produkty, które powstają w Manufakturze Różanej posiadają Znak Marki Lokalnej przyznawany przez Lokalną Grupę Działania „ Zielony Pierścień”, 7 z nich jest wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych.

Dzięki oryginalności produktu oraz pracy, jaką należy włożyć w jego przygotowanie jesteśmy doceniani na wielu festiwalach i kiermaszach. Przez lata Manufaktura Różana otrzymała szereg nagród i wyróżnień: „Perła 2015” – Konfitura z owoców dzikiej róży, „Perła 2021” – Konfitura różana z Końskowoli. W 2015 roku Konfitura z owoców róży otrzymała „Perłę” podczas ogólnopolskiego finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, „Orzeł Polskiego Rolnictwa 2019” – przyznany przez tygodnik Wprost, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

Oferta Manufaktury Różanej jest tak bogata, że każdy znajdzie coś dla siebie. W swojej ofercie mamy: Konfitura różana z Końskowoli, Syrop z płatków dzikiej róży, Konfitura z owoców róży, Mus z owoców dzikiej róży z dodatkiem pigwowca, Sok z owoców dzikiej róży, Syrop z owoców dzikiej róży, Konfitura z pigwowca, Syrop z pigwowca, Sok z pigwowca z Końskowoli, Dżem z czarnej porzeczki, Syrop z mniszka lekarskiego, Syrop z malin, Sok z czerwonej porzeczki, Sok z czarnej porzeczki.

Przetwory  stanowią cenne źródło witaminy C. Od wieków znane są zdrowotne i smakowe właściwości  dzikiej róży. Roślina ta szczególnie polecana jest dla osób ciężko pracujących, narażonych na stres, a także w podeszłym wieku. Ale tak naprawdę DLA KAŻDEGO Z NAS.

Delikatna nuta róży sprawia, że nasze wyroby to idealny dodatek do ciast, zimnych i ciepłych deserów, herbat czy wody, a także gratka dla wszystkich szukających lata w kuchni przez cały rok.

Celem Manufaktury Różanej jest promocja tradycyjnych (czasami zapomnianych) produktów, mających związek z regionem i wspomnieniami z dzieciństwa. Każdy może odkrywać nowe smaki i rozkoszować się smakiem oraz aromatem.

Kontakt

Manufaktura Różana
Stara Wieś, ul. Różana 15
24-130 Końskowola
tel. 609-481-420
manufakturarozana@wp.pl
www.smakirozy.pl

Konfitura z owoców róży – powstaje ze świeżo zebranych, z własnej plantacji owoców dzikiej róży pomarszczonej Rosa Rugossa. Wykonywana w całości ręcznie – począwszy od zbiorów po umieszczenie jej w słoiczku. Owoc dzikiej róży to naturalny wzmacniacz odporności organizmu. Duża zawartość witaminy C. oraz galaktolipidu (potwierdzona badaniami) hamuje proces powstawania stanów zapalnych stawów. Źródło witamin A, B1, B2, E, K, kwasów organicznych i soli mineralnych.
Owoce wspomagają układ odpornościowy, chronią przed miażdżycą, regulują ciśnienie krwi. Zawarte w nich flawonoidy, karotenoidy i polifenole zapobiegają nowotworom i przewlekłym chorobom, wzmacniają system immunologiczny. Polecana dla osób obciążonych dużym wysiłkiem, osłabionych i wyczerpanych.
Konfiturę można użyć do ciast, deserów, jak również posmarować bułeczkę albo w ukryciu wyjeść palcem ze słoiczka.

Certyfikaty: Marka Produktu Lokalnego, Lubelski Produkt Tradycyjny, „Perła 2015”
Pojemność: 340 g
Składniki: owoce dzikiej róży, cukier

Mus z owoców dzikiej róży z pigwowcem – powstaje ze świeżo zebranych, pochodzących z własnej plantacji owoców dzikiej róży i pigwowca. Wytwarzany dzięki ręcznemu przecieraniu składników przez sita. Owoce róży zawierają kwasy organiczne i flawonoidy, a związki odżywcze obecne w owocach pobudzają system odpornościowy. Mają działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwnowotworowe. W owocu bardzo ważnym i silnym antyoksydantem jest Likopen – zapobiega powstawaniu anemii, zwiększa aktywność metaboliczną i pozwala na sprawniejszą prace mózgu, utrzymuje skórę. Owoce dzikiej róży dzięki zawartości galaktolipidu wzmacniają tkankę stawową. Jego naturalnie gęsta konsystencja sprawia, że nadaje się świetnie jako nadzienie do domowych wypieków, doskonały do bułki, naleśników, nabiału. Polecane dzieciom, osobom starszym, a także kobietom w ciąży.

Certyfikaty: Marka Produktu Lokalnego
Pojemność: 340 g
Składniki: owoce dzikiej róży, cukier

Syrop z owoców róży – świeżo zebrane owoce dzikiej róży są przecierane ręcznie na sitach, aby uzyskać jak najwięcej miąższu, podany lekkiej pasteryzacji. Naturalnie gęsty, mocno pomarańczowy. Bogaty w witaminę C, galaktolipid, beta-karoten, likopen, bioflawonoidy, garbniki, pektyny, kwas foliowy.
Owoce dzikiej róży mają właściwości wzmacniające organizm, podnoszą odporność, zapobiegają chorobom nowotworowym, anemii, zwiększają aktywność metaboliczną organizmu, pozwalają na sprawniejszą prace mózgu, poprawiają trawienie, eliminują toksyny z organizmu. Zawartość flawonoidów w owocach wzmacnia naczynia włosowate, które przynoszą korzyści w leczeniu chorób zapalnych tj. zapalenie kości i stawów. Polecany w okresie wzmożonych zachorowań; jesienno-zimowych oraz zimowo- wiosennych. Doskonały do herbaty, lemoniady, wody z miętą, jogurtu naturalnego, kefiru.

Certyfikaty: Marka Produktu Lokalnego, Lubelski Produkt Tradycyjny
Pojemność: 300 ml.
Składniki: owoce dzikiej róży, cukier

Sok z owoców róży bez cukru –  powstaje ze świeżych owoców dzikiej róży w wyniku ręcznego przecierania owoców na sitach, aby wydobyć z nich jak najwięcej miąższu (zawiera najwięcej składników zdrowotnych). Jest naturalnie gęsty, o mocno pomarańczowej barwie, w 100% z samych owoców. Bogaty w witaminę C, galaktolipid, beta-karoten, likopen, bioflawonoidy, garbniki, pektyny, kwas foliowy. Regularne picie soku poprawia samopoczucie, wygląd skóry, łagodzi trądzik, reguluje ciśnienie krwi, wspomaga organizm przy chorobach serca i wątroby, łagodzi ból gardła, wzmacnia system immunologiczny. Pomaga w schorzeniach mózgu i układu nerwowego. jest ważnym składnikiem wielu leczniczych mieszanek ziołowych.
NIE ZAWIERA CUKRU! Zalecana dawka spożycia to 25-30 ml dziennie. Doskonały dla osób w każdym wieku. Używać do herbaty, wody, lemoniady, lodów.

Certyfikaty: Marka Produktu Lokalnego
Pojemność: 300 ml; 500ml
Składniki: owoce dzikiej róży 100%

Konfitura Różana z Końskowoli – intensywny, naturalny, bardzo aromatyczny zapach róży zamknięty w słoiku. Konfitura powstaje ze świeżo, ręcznie zebranych płatków dzikiej róży rosy rugossy pochodzących z własnej plantacji położonej w otulinie Kazimierskiego Parku Krajobrazowego. Płatki dzikiej róży zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe – głównie linolenowy, którego organizm sam nie produkuje. Zawierają witaminy C, B, K, E, magnez, garbniki, likopen, karoten. Likwidują stany zapalne skóry, oczyszczają organizm, wspomagają problem z bezsennością, koją nerwy, zmniejszają stres, stosuje się je w aromaterapii. Płatki róży dodadzą wyrazistości potrawom, podnosząc walory aromatyczne, są gwarancją niepowtarzalności. Można jej używać jako nadzienie do pączków, rogalików, aromatyzowania herbat lub kawy.

Certyfikat: Produktu Lokalnego, Lubelski Produkt Tradycyjny, Nominacja „Perła 2019”
Pojemność: 250g; 50g
Składniki: płatki dzikiej róży, cukier

Syrop z płatków róży – duża zawartość olejków eterycznych. Uważany za frykas kulinarny, zawiera niepowtarzalny aromat, słodki smak. Syrop wytwarzany z ogromnej, świeżej ilości płatków, zbieranych ręcznie z własnej plantacji leżącej w otulinie Kazimierskiego Parku Krajobrazowego. Bogactwo witamin i minerałów, czyli wit. C, B, K, E, kwasu linolenowego, garbników. Wspomagają układ nerwowy, odpornościowy, pozytywnie działają na psychikę, zmniejszają stres, koją nerwy, wspomagają problemy z bezsennością, poprawiają koloryt skóry. Subtelny smak i aromat pachnących róż przywołujący zapach lata to doskonały do napojów (kawy, herbaty, wody), sorbetów, lemoniad, deserów, alkoholi, półprodukt do nalewki.

Certyfikat: Marka Produktu Lokalnego, Lubelski Produkt Tradycyjny
Pojemność: 250 ml
Składniki: płatki dzikiej róży, woda, cukier

Syrop z pigwowca – bardzo duża zawartość witaminy C. Jako jeden z nielicznych owoc nie przyswaja zanieczyszczeń ze środowiska w szczególność metali ciężkich. Intensywny aromat pigwowiec zawdzięcza głownie witaminie C – 35 ml syropu z pigwowca zaspokaja dzienne zapotrzebowanie człowieka. Polecany przede wszystkim w okresie wzmożonych przeziębień i ogólnemu osłabieniu organizmu dzięki swoim właściwościom przeciw zapalnym i wzmacniającym organizm. Syrop z pigwowca obniża ciśnienie krwi, posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwreumatyczne, zawiera antyoksydanty zmniejszające ryzyko wystąpienia nowotworów, zmniejsza kaloryczność pokarmów. Używać go można, jako dodatek do herbaty, lemoniad, nalewki, jogurtu naturalnego, mas, ciast, sorbetów, sałatek owocowych i warzywnych. Doskonale zastępuje cytrynę w herbacie.

Certyfikaty: Marka Produktu Lokalnego
Pojemność: 300 ml; 500 ml
Składniki: owoce pigwowca, cukier

Sok z pigwowca z Końskowoli – „polska cytryna” – prawdziwa bomba witaminowa. Tłoczony na zimno ze świeżo zebranych owoców pigwowca japońskiego. Sok to produkt unikalny o niepowtarzalnym smaku, w 100% naturalny, BEZ DODATKU CUKRU!
Źródło witaminy C (dawka ok 30 ml dziennie), której organizm nie magazynuje, należy ją dostarczać. Zawiera sole mineralne tj. miedź, żelazo, potas, witaminy z grupy B, bardzo dużą ilość pektyn. Podnosi odporność organizmu, obniża ciśnienie, zapobiega powstawaniu zmian nowotworowych, reguluje poziom glukozy, zmniejsza ilość złego cholesterolu. Jest świetnym antydepresantem, działa uspokajająco i wyciszająco. Polecany dla dzieci, dorosłych osób starszych, kobiet w ciąży i karmiących, osób narażonych na duży wysiłek fizyczny. Zmniejsza kaloryczność pokarmów i wchłanianie cukrów. Jego zastosowanie w kuchni jest wszechstronne dodatek do herbaty, lemoniad, do zakwaszania barszczu, chrzanu, mas, ciast, galaretek, wody z miodem, sałatek owocowych i warzywnych, sosów.

Certyfikaty: Marka Produktu Lokalnego, Lubelski Produkt Tradycyjny
Pojemność: 300 ml; 500 ml
Składniki: owoce pigwowca 100%

Dżem z czarnej porzeczki  – tworzy wyjątkową kompozycję smakowo-zapachową. Czarna porzeczka od wieków znana jest ze swoich właściwości prozdrowotnych. Surowiec pochodzi z własnej plantacji. Owoce czarnej porzeczki cechuje przede wszystkim bardzo duża zawartość witaminy C (więcej znajdziemy tylko w owocach dzikiej róży i pigwowcu), A, B, biotynę, kwas foliowy, wapń, magnez, potas, żelazo oraz mikroelementy i kwasy organiczne, a także duża ilość naturalnego cukru. Porzeczki cechują również flawonoidy, które usuwają toksyny z organizmu i mogą zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Dzięki zawartości wysokiej ilości pektyn obniża poziom cukru w krwi, cholesterol, ciśnienie, hamuje miażdżyce. Polecane dla osób starszych szczególnie mających problemy z artretyzmem i reumatyzmem. Zaleca się stosowanie przetworów z czarnej porzeczki przy infekcjach górnych dróg oddechowych – zwłaszcza anginie, silnych migrenach, zaćmie, złej krzepliwości krwi, wypadaniu włosów. Pomagają oczyszczać organizm a także działają wzmacniająco. Zastosowanie do ciast, mas, bułeczki, naleśników, jako dodatek do mięs, drobiu, dziczyzny, czy wyjeść palcem ze słoiczka.

Certyfikaty: Marka Produktu Lokalnego
Pojemność: 350 g
Składniki: owoce czarnej porzeczki, cukier

Syrop z mniszka lekarskiego –  powstaje ze świeżo zebranych kwiatów mniszka lekarskiego (mlecz). Bogactwo witamin i mikroelementów. Syrop używany jest przeciw przeziębieniom, zaleca się pić 1-2 łyżki dziennie, dodawać do herbaty. Wykorzystuje przede wszystkim działanie oczyszczające mniszka wpływające na prawidłowe funkcjonowanie wątroby, wzmacnia i wzbogaca apetyt. Mniszek dzięki zawartości wit. C i kwasów organicznych wykazuje właściwości przeciwrakowe przeciwszkorbutowe. Obniża poziom glukozy we krwi, oczyszcza krew, poprawia krążenie, działa przeciwnowotworowo. Picie syropu zaleca się szczególnie przy infekcjach górnych dróg oddechowych i kaszlu. To naturalne lekarstwo wykazuje działanie przeciwzapalne i dostarcza organizmowi wielu witamin wspomagających walkę z drobnoustrojami.

Certyfikaty: Marka Produktu Lokalnego
Pojemność: 250 ml
Składniki: kwiaty mniszka lekarskiego, cukier